Bel 071-7400013 of mail kleur@laque.nl

144 zonnepanelen en andere duurzame investeringen van LAQUE

Je spullen laten lakken is een stuk duurzamer dan iets nieuws aanschaffen. Met een nieuwe kleur of beschermlaag gaan je meubels, radiatoren en keukenkastjes tenslotte veel langer mee. Maar de verf zelf is natuurlijk minder onschuldig. En onze spuitcabine vreet ook aardig wat energie. Om onze milieu-impact te beperken, hebben we daarom zoveel mogelijk onderdelen van ons vak verduurzaamd. Onze laatste investering: 144 zonnepanelen op het dak van LAQUE.

Onze spuiterij heeft een plat dak met een oppervlakte van 500 vierkante meter. Zonde om daar niets mee te doen, dachten we. Want er passen met gemak 144 zonnepanelen op. Samen zijn die goed voor bijna 60.000 wattpiek. (Het aantal wattpiek geeft aan hoeveel stroom een paneel maximaal kan opwekken. Hoeveel stroom gelijkstaat aan 1 wattpiek hangt af van onder meer de ligging ten opzichte van de zon.) Met een efficiëntie van 85 procent is dat ongeveer 50.000 kWh per jaar.

Volledige terugwinning jaargebruik

Met ons dak winnen we nu ons volledige jaarverbruik aan energie terug. En dat is best wat. In de spuitcabine staan namelijk de hele dag de aanzuigmotoren te draaien om lucht te filteren. Er mogen natuurlijk geen stofjes of pluisjes in de lak belanden.

Een luchtcompressor zorgt voor de juiste luchtdruk voor de spuitapparatuur. En voordat we beginnen met spuiten, schuren we het hout eerst nauwkeurig met een schuurapparaat. De aangesloten afzuiginstallatie zuigt meteen tijdens het schuren het stof op.

Netto nul of positief

Al die apparatuur en de vele mooie spuitdagingen die we binnenkrijgen zorgen samen voor een stroomverbruik van zo’n 53.000 kWh per jaar. Met de zonnepanelen is ons verbruik dus ongeveer netto nul en in een zonnig jaar al snel positief. Alle extra stroom die we opwekken leveren we terug aan het net, zodat anderen ook van ons dak profiteren.

Lokale ondernemers

En we zouden LAQUE niet zijn als we de panelen niet lieten plaatsen door lokale ondernemers. We kennen de mannen van Wijsman & Verburg Energy Systems al jaren vanuit Zoeterwoude, maar hun bedrijf zit in Benthuizen, een dorp verder. Omdat onze afzuiginstallaties ook dakoppervlak in beslag nemen, raadden ze ons deze unieke panelen aan. Die leveren zoveel stroom op dat we minder panelen nodig hadden dan er op het dak passen.

Groene werkwijze

Niet alleen met onze stroomvoorziening verkleinen we onze ecologische voetafdruk, ook onze werkwijze is hartstikke RAL 6037: zuiver groen. We beperken onze afvalstromen, al onze verlichting is led en de verfrestanten en spoelverdunners hergebruiken we in de grondlaag van een volgend project. De spoelverdunning die dan nog overblijft, gaat in een speciale distiller. Die scheidt de verf van de thinner, die we hergebruiken in onze lak. Dat proces duurt een dag, maar het bespaart zeker 80 procent van onze thinner. Dat maakt recyclen door spuiten en lakken pas écht duurzaam. 

Ook bijdragen aan een circulaire economie? Breng je meubels of andere spullen naar onze spuiterij en we maken ze weer modern en als nieuw. Bel 071-7400013 of mail naar kleur@laque.nl. 

In onze meubelspuiterij geven je we tafel, kast, stoel en andere meubels een mooie nieuwe laklaag, in welke kleur je maar wilt. Bel voor een persoonlijk advies 071-7400013 of mail naar kleur@laque.nl.