Bel 071-7400013 of mail kleur@laque.nl

‘Onze keuken is nu een retro-kunstobject, dat blendt met de tuin en woonkamer.’

Architectendochter Joca woont met haar man in een uniek vrijstaand huis in de duinen van Noordwijk, ontworpen door haar broer. Ze zijn nog steeds dolgelukkig met hun Afrit 21, zoals de villa heet, alleen begon de oorspronkelijk hagelwitte Bulthaup-keuken na tien jaar te vergelen. ‘Aan de keuken zelf mankeerde niets, en spullen hergebruiken is altijd goed’, vertelt ze. ‘Ik ben best creatief en heel gevoelig voor kleur, dus bedacht zelf iets nieuws.’

Hoe kwam je op dit ontwerp?

‘Het moest eruitzien alsof het altijd zo geweest is en goed blenden met de tuin en woonkamer. Niet dat je binnenstapt en denkt: jéétje. Wel origineel, maar niet te opvallend. Het is een open keuken met taatsdeuren: veel glas, met daarachter veel groen. Binnen is buiten en andersom, dus ik zocht naar een kleur die daar goed bij paste.’

En dat werd die warme kleur bruin?

‘Ja, daar begon het mee. Ik heb een tasje in die kleur en er is geen outfit waar die niet bij past. Het is een neutrale kleur die je niet snel zat bent, met een luxe en warme uitstraling. Bij LAQUE zeiden ze: wat een kleur joh. Maar toen ze het eenmaal hier in huis zagen, snapten ze het.’

“Ik ben heel Nederland door geweest om iemand te vinden die mijn idee kon realiseren.”

Hoe kwam je bij LAQUE?

‘Ik ben heel Nederland door geweest om iemand te vinden die mijn idee kon realiseren. Het kookeiland moest een marmerachtig wit blad krijgen en het onderstel een kopercoating met lak, geïnspireerd op de sfeer van Zuid-Frankrijk. Juist dat contrast maakt het zo exclusief. Uiteindelijk vond ik iemand in Friesland, maar dat klikte niet. Ik ben best recht door zee: als het niet precies zo kan, dan bedenk ik iets nieuws.’

Wat deed LAQUE anders?

‘Ik vroeg Mathieu, de directeur, hier thuis te komen kijken, zodat ik de feeling kon overbrengen. Rustig als hij is, liet hij me het hele creatieve proces vertellen zonder zelf iets te zeggen. Ik zag ‘m denken: wat moet ik hiermee? Zijn opzet kwam dicht bij mijn idee in de buurt. We begonnen met de achterwand, met zo’n matte lak die nu in is. Dat ging hartstikke goed.’

Toen nog het kookeiland.

‘Dat was lastiger. Bewerkt koper wordt vaak turquoise, en ik wilde geen koude kleur. Eenmaal in de spuiterij kleurde het VeroMetal inderdaad blauw. Ze zagen meteen aan mijn gezicht dat ik het niks vond. Ik stelde voor om het te manipuleren met groene verf. Uiteindelijk kwam Ton de Rooij, Mathieus vader en grondlegger van het bedrijf, met het idee om het koper te mengen met geel. Zo ontstond dat mooie groen.’

“Ik vond het jammer dat het af was.”

En dat is afgelakt met hoogglans. ‘We hebben al jaren een eettafel van Piet Hein Eek, die is gemaakt van sloophout en afgelakt met een soort bootlak. Die tafel ziet er nog steeds uit als nieuw.  Toen ik daarover begon in de spuiterij keken ze me aan alsof gek was geworden. Ik zei: doe het nou maar. Ze experimenteerden ermee en gingen helemaal uit hun dak. De lak haalt de kleuren naar boven en de kopercoating eronder blijft gewoon hetzelfde. Zo hebben we samen een nieuw product ontwikkeld.’

Hoe kijk je terug op het proces?

‘Het ging vrij vlot allemaal. Zoeterwoude is hier niet ver vandaan, en in de spuiterij wisten ze precies uit te voeren wat ik wilde. Mathieu is een kanjer. Hij luistert naar je, laat niets merken en denkt met je mee. Samen met z’n spuiter Marco vormt hij een mooi duo: ze zijn elkaars tegenovergestelde in energie. Ik vond het jammer dat het af was.’ Maar nu kun je genieten van je zelfontworpen keuken. ‘Ja, we hebben nu een retro-kunstobject in de woonkamer staan dat enorm goed blendt met de rest van het huis, de houten vloeren en de tuin. Dat maakt het na twaalf jaar nóg meer ons droomhuis.’

Ook je oude keuken als nieuw maken met een strakke laklaag? Bel 071-7400013 of mail naar kleur@laque.nl.

Keer hier terug naar onze blogs.

In onze meubelspuiterij geven je we tafel, kast, stoel en andere meubels een mooie nieuwe laklaag, in welke kleur je maar wilt. Bel voor een persoonlijk advies 071-7400013 of mail naar kleur@laque.nl.