Bel 071-7400013 of mail kleur@laque.nl

Wat doet kleur met je meubels?

Past die ene tafel, stoel, kast of dat vintage bureau niet meer zo mooi in je interieur? Laat je oude meubels spuiten en geef ze een tweede (of derde, of vierde) leven. Met een frisse laklaag trekken je meubels meer aandacht, stem je ze af op de omgeving én doe je er veel langer mee. Mits je de juiste verfkleur kiest. Want kleur doet meer met je meubels en met je interieur dan je misschien verwacht. In welke kleur kun je het beste je stoel spuiten of tafel lakken?

Kast spuiten

Wil je een kast laten spuiten? Denk dan eerst goed na over de kleur, want die heeft veel invloed op de uitstraling van je interieur. Wanneer je bijvoorbeeld veel verschillende kleuren combineert, lijkt je kamer een stuk kleiner. Geef je de kast dezelfde kleur als een muur of als andere meubels in dezelfde ruimte, dan oogt de kamer juist ruimer.

Zo kun je een grote of hoge kamer ook optisch verkleinen, sfeervoller en gezelliger maken door contrasterende kleuren of donkere tinten. Veel lichte tinten in een grote ruimte kunnen al gauw kil overkomen. In een kleinere kamer brengen pasteltinten juist levendigheid en ruimte. Dan kun je dus ook prima voor een witte kast gaan. Tenzij alle muren al wit zijn, want te veel wit wordt snel vermoeiend.

Zachte groentinten, zoals mint, mos of olijf, staan bijna overal goed. Net als blauw straalt groen veel rust uit. 

Oudroze, lila en geeltinten zijn dan weer echte sfeermakers, die je kamer meteen levendiger maken. Wil je een kast laten spuiten in zo’n opvallende kleur, dan is het verstandig om de rest van je interieur rustig en licht te houden. Zodat je van de kast een echte eyecatcher maakt.

Tafel lakken

Bij sommige meubels is het mooier om de oorspronkelijke staat ervan te behouden. Maar meubels zijn ook kwetsbaar. Zeker een tafel, met het risico op vochtkringen, vlekken en krassen. Het tafelblad lakken met transparante lak is daarom een goed idee om het hout mooi tot zn recht te laten komen en tegelijkertijd te beschermen tegen beschadigingen. Zodat je tafel er nog jarenlang uitziet als nieuw.

Maar je kunt natuurlijk ook je tafel spuiten in een mooie kleurlak. Zo valt je tafel meer op, of gaat ie juist op in de omgeving. Op kantoor of in een showroom staat een tafel in de kleuren van de huisstijl bijvoorbeeld gaaf. En in een kleinere kamer is het vaak een goed idee om een tafel dezelfde kleur te geven als je eetkamerstoelen. Zo creëer je meer eenheid. Ook een tafel in het grijs, (gebroken) wit of zwart staat mooi en rustig in bijna ieder interieur.

Je tafel laten spuiten in een opvallende kleur, zoals mintgroen, roze of lichtblauw, is gewaagd, maar kan verrassend mooi en levendig uitpakken. Zeker als de kleur terugkomt in accessoires óf als je niet al te veel opvallende kleuren in dezelfde ruimte hebt. Veel mensen laten ook alleen de tafelpoten of juist alleen het tafelblad spuiten in een nieuwe kleur. Of in de oorspronkelijke kleur, om beschadigingen mooi weg te werken en de tafel te beschermen tegen toekomstige gebruikssporen.

Stoel spuiten

Die gave vintage stoel onder het stof vandaan gehaald, maar staat ie niet mooi in je huidige interieur? Vaak is het dan een goed idee om ‘m een andere kleur te geven. Zeker als je kiest voor een kleur die terugkomt in je interieur, ziet je stoel er al snel weer stijlvol uit.

In een geheel nieuwe kleur valt de stoel lekker op en trekt ‘ie de aandacht. Dat werkt wel het beste als je nog niet al te veel verschillende kleuren in huis hebt, anders kan de ruimte al snel onrustig overkomen. Welk effect de kleur van je meubels heeft, hangt dus heel erg af van de grootte, de lichtheid en de inrichting van je interieur.

Keer hier terug naar onze blogs.

In onze meubelspuiterij geven je we tafel, kast, stoel en andere meubels een mooie nieuwe laklaag, in welke kleur je maar wilt. Bel voor een persoonlijk advies 071-7400013 of mail naar kleur@laque.nl.